22 06 87 50 Mandag-fredag 09.00-18.00 og lørdag 10.00-17.00
Omslag - Erindringer

Erindringer

– samiske beretninger om Kautokeino-opprørets bakgrunn, etikk og moral

av Lars Hætta Anders Bær Nils Oskal (Redaktør) Johanna Ijäs (Redaktør) Ivar Bjørklund (Redaktør) Harald O. Lindbach (Oversetter)

399,–
Leveringstid: 3-7 dager Fri frakt

Omtale

Tekstene av Lars Jacobsen Hætta (1834-1896) og Anders Pedersen Bær (1825-1882) er de eldste tekstene vi har på nordsamisk, skrevet av samer. Sammen med Jens A. Friis var Hætta og Bær med på å etablere det nordsamiske skriftspråket. De satt begge med livstidsdom på Akershus festning på grunn av sin deltagelse i Kautokeino-opprøret i 1852. I disse tekstene gir de sine refleksjoner rundt reindriftssamenes liv og levnet, religiøs tro og møtet med norske og finske myndighetspersoner. Deres erindringer har gjort det mulig å forstå reindriftssamenes univers og levemåte i en tid uten tilsvarende kilder. Det skriftlige materialet gir dessuten en unik språkhistorisk innsikt i bruken av det samiske språket på denne tiden. Foruten Hættas og Bærs tekster inneholder boka også tre artikler som tar for seg disse temaene, skrevet av Ivar Bjørklund fra UiT Norges arktiske universitet og Nils Oskal og Johanna Johansen Ijäs, begge fra Samisk høgskole i Kautokeino. Nils Oskal, professor ved Samisk høgskole, Institutt for språk, duodji, reindrift og samfunnsvitenskap. Hans forskningsinteresser omfatter vitenskapsteori, politisk filosofi, etikk og estetisk filosofi. Johanna Johansen Ijäs, førsteamanuensis ved Samisk høgskole, Institutt for språk, duodji, reindrift og samfunnsvitenskap. Hennes forskningsinteresser er knyttet til språklæring hos samiske barn og språkstrukturer i samisk generelt. Ivar Bjørklund, professor i kulturvitenskap ved UiT Norges arktiske universitet. Hans forskningsinteresser er interetniske relasjoner i Nord-Norge, etnohistorie og samisk ressursutnytting med særlig vekt på reindrift. Bøkene kommer ut parallellt på norsk og samisk. Originaltekstene er oversatt fra samisk til norsk av Harald O. Lindbach

Bokdetaljer

Forfatter mm Lars Hætta Anders Bær Nils Oskal (Redaktør) Johanna Ijäs (Redaktør) Ivar Bjørklund (Redaktør) Harald O. Lindbach (Oversetter)
Forlag Orkana akademisk
Innbinding Innbundet
Utgitt 2019
Emne Samer
Type / Form Faglitteratur
Språk Bokmål
ISBN/EAN 9788281043466
Antall sider 253 sider
Vekt 768 gram
Originalutgave Muitalusat (sme)